FAQ LOOPBAANBEGELEIDING

Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de loopbaanbegeleiding via de VDAB loopbaancheques.  Vind je het antwoord op je vraag hier niet ?


Wat houdt loopbaanbegeleiding in?

Je loopbaanbegeleider ondersteunt je via een aantal gesprekken bij het maken van een loopbaankeuze of -beslissing. Hij doet dit op een professionele manier en op maat.

In sommige gesprekken gaan we op zoek naar wat je wil, wat je talenten zijn etc.  In andere gesprekken gaan we aan de slag met je concrete vraag over samenwerking met je leidinggevende, je business-deeën om zelfstandige te worden, etc.  We werken helemaal op maat van wat je nodig hebt.

Soms geven we ook Oefeningen en opdrachten.

We verkennen samen waar je mee zit en soms krijg je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken we de oefeningen en opdrachten. Zo komen we geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten.

Enkele voorbeelden:

 • Oefeningen die je doen nadenken over je vaardigheden, interesses, wat je wel of niet belangrijk vindt in je werkinhoud en in je werkomgeving, je balans werk-privé...
 • Je gaat op pad om bij je omgeving te toetsen of je inzichten wel aansluiten bij hoe je écht bent.
 • Je krijgt oefeningen om de arbeidsmarkt of de opleidingsmarkt beter te leren kennen.
 • We zoeken samen uit wat je waarden zijn en wat voor jou nu écht belangrijk is
 • Je houdt een dagboek bij met een focus op iets wat besproken is.

Het resultaat van de loopbaanbegeleiding is een persoonlijk ontwikkelplan

In je persoonlijk ontwikkelplan (POP) hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen.

Een van die acties kan zijn dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Je persoonlijk ontwikkelplan bevat een stappenplan met een duidelijke timing. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan!


Kan ik gebruik maken van loopbaancheques als ik tijdelijk werkloos ben ?

Dat kan zeker ! als je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je ook tijdens je tijdelijke werkloosheid gebruik maken van de loopbaancheques

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques? Wat zijn de voorwaarden ?

Interessant om te weten: als je tijdelijk economisch werkloos bent, heb je ook recht op loopbaanbegeleiding als je aan de nodige voorwaarden voldoet. 

Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je maar 40 euro voor 4 uur loopbaanbegeleiding. 

Wanneer kom je in aanmerking voor loopbaancheques? 

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancheques

Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:

 • Je woont in Vlaanderen of Brussel. 
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
 • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
 • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum zoals Randstad Risesmart en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal. 

Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan weigeren we om je een loopbaancheque te geven. 


Wat kan ik doen als ik geen recht heb op loopbaancheques ?

Voor wie geen recht heeft op loopbaancheques, kan een programma op maat worden afgesproken, en een tarief dat daarmee samenhangt.

Je kunt als particulier dus ook zonder loopbaancheques bij ons terecht.  

Afhankelijk van het thema waarop je wil gecoacht worden, wil je werkgever misschienook tussenkomen in de kosten ? ook dat kan via ons.  Aarzel niet om contact op te nemen !


Wat is een persoonlijk ontwikkelplan (POP) ?

Het resultaat van een loopbaanbegeleiding met de VDAB loopbaancheques is een persoonlijk ontwikkelplan (POP).  

Dat plan stel je op nav de gesprekken met je loopbaanbegeleider. 

We leggen je hier uit aan welke kenmerken een persoonlijk ontwikkelplan moet beantwoorden.

 • Een persoonlijk ontwikkelplan biedt ondersteuning om je arbeidsmarktgerichte persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.

 • Een persoonlijk ontwikkelplan kan reflexief of actiegericht zijn.

  • Bij een reflexief persoonlijk ontwikkelplan staat de reflectie over je loopbaan en competenties en het benoemen van je loopbaandoel centraal.


  • Bij een actiegericht persoonlijk ontwikkelplan mondt deze reflectie uit in een actieplan.

 • Een persoonlijk ontwikkelplan omvat deze kernelementen:

  • ja startvraag bij de loopbaanbegeleiding

  • jouw reflectie over je loopbaan of competenties,

  • een doel dat je wil bereiken met betrekking tot je eigen loopbaan of competenties (= je loopbaandoel), en

  • in het geval van een actiegericht persoonlijk ontwikkelplan:

   • een opvolgbaar actieplan om je loopbaandoel te bereiken,

   • de uitvoering van je actieplan, en

   • de evaluatie van je actieplan waarin gereflecteerd wordt over het eigen leren of het al dan niet behalen van je loopbaandoel.

Hoe bestel ik loopbaancheques?

Wil je je loopbaanbegeleiding betalen met loopbaancheques? We leggen je uit hoe het werkt en hoe je ze kan bestellen. 

Bestel loopbaancheques via Mijn loopbaan

Heb je nog geen Mijn loopbaan-account? Maak een account aan en klik onderaan bij 'Nuttige links' op 'Bestel loopbaancheques'.


Hoeveel loopbaancheques kan ik bestellen? 

Heb je een job, dan kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques als je aan de nodige voorwaarden voldoet.  

Je eerste loopbaancheque is goed voor 4 uur begeleiding en je tweede voor 3 uur. Je betaalt maar 40 euro voor een loopbaancheque. Dit is erg voordelig want de reële waarde bedraagt 169 euro per uur. 

Wil je graag 7 uur loopbaanbegeleiding volgen?

 • Bestel dan eerst één loopbaancheque van 4 uur. Heb je de 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen.
 • Let wel: op het moment dat je de tweede loopbaancheque aanvraagt, moet je nog aan de voorwaarden beantwoorden voor loopbaancheques. Een van deze voorwaarden is dat je aan het werk bent.
 • Je kan de tweede loopbaancheque voor loopbaanbegeleiding gebruiken in hetzelfde loopbaancentrum, maar je mag ook naar een andere loopbaancentrum gaan.

Wanneer bestel ik best loopbaancheques?

 • Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een infomoment gehad hebt in een erkend loopbaancentrum en beslist hebt bij welk loopbaancentrum je loopbaanbegeleiding wil volgen.
  • Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef je je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider.

  • Na de ondertekening kan je niet meer van loopbaancentrum veranderen (maar eventueel wel nog van loopbaanbegeleider binnen het centrum). Je kan pas opnieuw van loopbaancentrum veranderen als je na je 4 uur begeleiding een tweede loopbaancheque gebruikt. Het is dus erg belangrijk dat je je eerst goed informeert voor je een loopbaancentrum kiest!

 • Bestel je je cheque liever op voorhand? Ook dat kan. Hou er wel rekening mee dat je loopbaancheque maar 3 maanden geldig zijn. De geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding.
   

Wat gebeurt er nadat ik mijn loopbaancheques besteld heb?

VDAB controleert of je recht hebt op loopbaancheques. Heb je er geen recht op, dan krijg je een mail of brief met de reden waarom. Ben je het hier niet mee eens of wil je bijkomende info? 

Het gebeurt regelmatig, zeker bij zelfstandigen, dat je een afwijzing krijgt terwijl je eigenlijk wel recht hebt op je cheque.  Je kunt ook een mail sturen naar lb.cheque@vdab.be

Opgelet: via dit mailadres kan je geen loopbaancheques bestellen! Dit kan enkel via Mijn loopbaan.

Heb je er wel recht op, dan krijg je van de firma Edenred een overschrijvingsformulier voor je persoonlijk aandeel van 40 euro via mail of post.

Heb je het bedrag betaald?

 • Dan ontvang je binnen de 6 werkdagen je digitale loopbaancheque van Edenred via mail. 
 • Opgelet: heb je een verkeerd bedrag gestort of was de mededeling op je overschrijving niet correct? Dan krijg je je geld terug.

Bezorg je loopbaancheque aan het loopbaancentrum. Bij voorkeur via mail. Indien je dit wenst kan je hem ook afdrukken en meenemen.  


Wat als ik binnen de 14 dagen geen uitnodiging krijg van Edenred voor de betaling van mijn persoonlijk aandeel van 40 euro?

Edenred regelt de betaling van de loopbaancheques. Edenred verstuurt je een uitnodiging tot betaling van je persoonlijk aandeel (40 euro) vanuit het mailadres vdab@vdab.be.edenred.info.

Heb je binnen de 14 dagen na het bestellen van je loopbaancheque nog geen uitnodiging tot betaling gekregen, dan raden we je aan het volgende te doen.

Tips:

 • Check je spambox.
 • De mails van Edenred kunnen in je spambox terechtkomen omdat Edenred geen vertrouwde afzender is. Voeg het emailadres van Edenred toe aan je contactpersonen om dit te vermijden. Zo ben je zeker dat je alle mails van Edenred gaat ontvangen.
 • Gebruik het mailadres vdab@vdab.be.edenred.info om de mails van Edenred makkelijk terug te vinden.
 • Check de status van je aanvraag in ‘Mijn Loopbaan’. Klik onder de flap ‘loopbaancheque’ in je overzicht van bestellingen je loopbaancheque. Zo zie je de historiek en status van je bestelling.
 • Kreeg je geen uitnoding tot betaling via mail? Dan vind je in 'Mijn loopbaan' het rekeningnummer terugvinden en de gestructureerde boodschap die je moet gebruiken.

Wat als ik mijn loopbaancheque niet ontvang van Edenred binnen de 7 dagen nadat ik mijn persoonlijk aandeel betaalde?

Edenred regelt de betaling van de loopbaancheques. Edenred verstuurt je loopbaancheque vanuit het mailadres vdab@vdab.be.edenred.info.

Drie tips:

 • Check je spambox.
 • De mails van Edenred kunnen in je spambox terechtkomen omdat Edenred geen vertrouwde afzender is. Voeg het emailadres van Edenred toe aan je contactpersonen. om dit te vermijden. Zo ben je zeker dat je alle mails van Edenred gaat ontvangen.
 • Gebruik het mailadres vdab@vdab.be.edenred.info om de mails van Edenred makkelijk terug te vinden.
 • Check de status van je aanvraag in ‘Mijn Loopbaan’.
  • Klik onder de flap ‘loopbaancheque’ in het overzicht van je bestellingen je loopbaancheque aan. Zo zie je de historiek en status van je bestelling.

Mag mijn werkgever mijn loopbaancheques betalen?

Ja, dat mag. Je werkgever mag als derde betaler of sponsor optreden. Dan betaalt hij jouw persoonlijk aandeel (40 euro per loopbaancheque) terug. Zo draagt hij zijn steentje bij in je persoonlijke ontwikkeling.

Let wel: je werkgever mag wel niet in jouw plaats beslissen waar en wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt. 

Als werknemer kies je zélf wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je werkgever dit beslist. Loopbaanbegeleiding is een middel voor jou om inzicht te krijgen over waar jij naartoe wil met je loopbaan. Jij hebt de touwtjes in handen. 

Dit betekent concreet dat je werkgever jouw loopbaancheques niet mag gebruiken voor interne opleiding, training, werving en selectie, ontslagbegeleiding, outplacement of herstructureringsbegeleiding. 


Hoelang is mijn loopbaancheque geldig ?

Je loopbaancheque is 3 maanden geldig. De geldigheidsdatum wordt vermeld op de loopbaancheque en kan niet verlengd worden. Als je vóór deze datum geen loopbaanbegeleiding gevolgd hebt bij een loopbaanbegeleider, wordt de cheque ongeldig en en wordt je geld automatisch teruggestort door Edenred. 

Dit wil niet zeggen dat je recht op loopbaancheques vervalt. Indien je nog steeds in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding, kan je een nieuwe loopbaancheque aanvragen, die opnieuw 3 maanden geldig is.

Let op:

 • Je loopbaancheque is goed voor 4 of 3 uur begeleiding. Kom je echter -samen met je loopbaanbegeleider- tot de conclusie dat je niet zoveel uur begeleiding nodig hebt? Dan wordt je loopbaancheque 'afgesloten' en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Wees je hiervan bewust vooraleer je je akkoord geeft aan de loopbaanbegeleider. 
 • Heb je met je loopbaancheque al enkele uren loopbaanbegeleiding gevolgd? Dan moet je binnen de 12 maanden de overige uren loopbaanbegeleiding opnemen. Anders wordt je loopbaancheque 'afgesloten' en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Interessant om te weten: je krijgt 3 maanden vóór de loopbaancheque afgesloten wordt een mail krijgen om je te waarschuwen dat de termijn van 12 maanden bijna verstreken is. 

Waar kan ik terecht met vragen?

Heb je nog vragen over loopbaancheques? 


Hoe kan ik een klacht indienen?

Als loopbaancoach staan we open voor feedback.  Bespreek dus aub met ons wat je bezorgdheid is.

Heb je toch het gevoel dat je niet bij ons terecht kunt ?

contacteer dan het loopbaancentrum waarmee ik samenwerk.  Dat is Randstad risesmart.  Stuur een mail naar Gretel.Vlogaert@randstadrisesmart.be

Kun je ook bij haar niet terecht ? Meld dit aan VDAB via hun klachtenformulier

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x