FAQ rond coaching

Coaching is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, en er is een overaanbod aan coaches.  Maar helaas is het niet altijd duidelijk wat coaching nu echt is.  Hier vind je dan ook het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.  Aarzel niet ons extra vragen te stellen, wij bieden graag een antwoord

Wat is coaching ? en hoe kies je een coach ?

Wat is het verschil tussen coaching en mentoring ?

Als je het fimpje rond coaching hebt bekeken, dan heb je misschien bedacht dat coaching niks voor jou is.  Misschien ben je niet op zoek naar iemand die je enkel uitdaagt op je gedachten, je gevoelens, je overtuigingen en je gedrag, maar ben je eerder op zoek naar een sparringpartner ?

Iemand die een klankbord is en naast zijn coachende aanpak ook expertise met je deelt op het vlak van people management, communicatie, persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en samenwerking ?

Iemand die onbevooroordeeld luistert naar je verhaal en de mogelijke opties of invalshoeken met je bekijkt ? Iemand met wie je ideeën afstemt en overlegt ?

Iemand die je de kneepjes van het vak leiderschap, teamontwikkeling en samenwerking op een individuele manier bijbrengt en raad geeft ?

Kies dan voor een mentor in plaats van voor een coach.

Dit zijn de voordelen van een externe mentor, die dus niet in dezelfde organisatie werkt als jij :

- de externe mentor gaat je niet beoordelen/veroordelen en je kunt dus helemaal vrijuit spreken

- de externe mentor heeft geen belang in de beslissingen die worden genomen en kan dus ook vrijuit spreken

- de externe mentor heeft een neutrale blik, juist omdat hij niet tot de organisatie behoort

- de externe mentor biedt je een veilige omgeving, waar alles besproken kan worden

- de externe mentor kan je op een nieuwe manier inspireren en externe expertise delen

Soms is het eenzaam aan de top van een organisatie, zeker als je succesvol bent.  Dan is een externe mentor altijd een goed idee.

Lees in een andere vraag in deze FAQ ook meer over de begeleiding van succesvolle mensen.

Wat kan coaching betekenen voor mensen die nu al succesvol zijn ?

We zeiden het al eerder, soms is het eenzaam aan de top van een organisatie of in het management en dan kan een coach of mentor die naast je staat, heel welkom zijn.

Als je succes en een bepaalde status hebt, kan je soms in de valkuil trappen en denken dat je nog maar weinig kunt bijleren omdat je juist die positie en dat succes bereikt hebt.

Echter, juist omdat je succesvol bent, kan het zijn dat mensen binnen je organisatie vooral op een goed blaadje willen staan bij jou en je daardoor geen eerlijke feedback meer durven geven.

Juist omdat je medewerkers je  waarderen, gaan ze minder kritisch naar je kijken, je vaker (bewust of onbewust) naar de mind praten, hun eigen mening niet delen etc.

En eerlijk is eerlijk : waarom zou je iets veranderen als alles al goed loopt ?

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven op een punt komt waarop je je fundamentele vragen stelt : Is dit het nu ? Komt er niks anders meer ? Heb ik echt alles bereikt wat ik wilde bereiken ? Waar zit dan nog de uitdaging of het plezier ? Wat is mijn volgende stap ?

Mensen die succesvol zijn kunnen met een coach of mentor zicht krijgen op hun hoogstpersoonlijke antwoorden op deze vragen en het perspectief verruimen, wat kan leiden tot blijven of nog hoger succes.

Coaching wordt dan ook steeds meer ingezet de laatste jaren.  Lees in een andere vraag op deze FAQ waarom.

Waarom wordt coaching alsmaar vaker ingezet in bedrijven de laatste jaren ?

Iedereen voelt dat we in een veranderende wereld leven, en dat de veranderingen elkaar ook alsmaar sneller opvolgen, ook in organisaties.  Covid en de tendens om hybride te gaan werken zijn een mooi voorbeeld in de tendens naar een nieuw soort leiderschap.

Thuiswerk heeft er meer dan ooit voor gezorgd dat er nood is aan het anders richting geven van medewerkers en teams.

Autoritair leiderschap is helemaal dood en begraven.  Als mensen ook thuis werken dan moeten ze dus een zekere mate van autonomie krijgen, en dienen leiders hen écht te vertrouwen.

Bovendien willen jongere medewerkers ook echt gestimuleerd en gemotiveerd en uitgedaagd worden, en dus dien je veel meer coach dan baas te zijn.

In een steefds sneller veranderende wereld heb je als leidinggevende ook niet langer alle expertise en kennis in handen, en heb je andere competenties nodig.

In het leiding geven aan mensen is inspireren belangrijker geworden dan sturen, en in business management is trends spotten en het bredere plaatje zien belangrijker geworden dan puur het ene na het andere brandje blussen.

Deze nieuwe tijden stellen hoge verwachtingen aan leidinggevenden en teams, en coaching kan helpen om niet alleen voor die uitdagingen te staan, vandaar dat het aan belang wint.


Ik heb eigenlijk geen problemen, is coaching dan wel voor mij ?

Het imago van coaching is helaas niet altijd even positief.  In sommige bedrijven, zeker in het verleden, werd coaching wel eens ingezet wanneer het 5 voor 12 was.  Voor mensen met problemen dus ...

Toch is coaching veel krachtiger dan dat : coaching kan je helpen te groeien en beter te worden in je functie, ook als er geen problemen zijn.

Coaching is een hulpmiddel dat je kan helpen je toekomst vorm te geven.  Als je goed voor je auto zorgt, dan breng je hem regelmatig op onderhoud, ook als hij nog prima rijdt.  Waarom zou je jezelf dan niet scherp houden door regelmatig met een coach of mentor te spreken ?

Coaching kan je helpen bewust te zijn van de keuzes die je maakt, en later geen spijt te hebben van wat je al dan niet gedaan hebt.  Introspectie is altijd interessant, je leert iets over jezelf en daardoor krijg je meer vat op je leven en wordt je meer bewust van wat je doet, denkt, voelt en beleeft.

Ik heb al zoveel ervaring, kan een coach mij dan nog iets nieuws leren ?

Coaching gaat niet over advies krijgen of nieuwe dingen leren van je coach.

Een coach gaat je vragen stellen en je uitdagen, zodat de antwoorden die al in jou zitten naar boven komen.  Samen onderzoeken we je gedachten, gevoelens en je gedrag en kijken we wat je eventueel tegen hout om doen wat je echt wil doen of de beste versie van jezelf te zijn.

Er wordt mij coaching aangeboden, maar ik vind dat mijn baas/mijn medewerker/mijn collega beter zelf coaching zou kunnen gebruiken. Wat nu ?

Dit is een typische reactie van mensen en vaak hebben ze gelijk, want iedereen kan coaching gebruiken.  Als iedereen een coach zou hebben, zou een organisatie zijn potentieel beter kunnen benutten, dat is zeker.

En soms is het voor mensen in grote bedrijven ook echt niet makkelijk om te zien hoe zij nu precies bijdragen aan het grotere geheel, zowel in de goede als in de slechte zin.  Mensen voelen zich een nummer, terwijl zingeving juist alsmaar belangrijker wordt.

Tegelijk is zo'n uitspraak ook een voorbeeld van je eigen verantwoordelijkheid niet ten volle opnemen.  Immers, door deze uitspraak leg je de oorsprong van een lastige situatie helemaal buiten jezelf.  Je zegt dan : het is de context, het zijn de andere mensen, het is het management, het is de globale economie, ... die voor problemen zorgt.

Alsof jij er helemaal geen aandeel in hebt ?

Als iedereen naar elkaar wijst, verandert er niks.  Dan zijn we met z'n allen machteloos.

Mensen geloven dan niet dat zij zelf iets aan de werkomstandigheden, de context of het resultaat kunnen veranderen, en vandaar geloven zij niet in coaching "omdat het toch niks kan veranderen".

Wij geloven sterk in teamcoaching, zodat verschillende mensen samen de verandering waar kunnen maken, en tegelijk is ook individuele coaching nuttig.  

Mensen voelen soms een diepe angst om de verantwoordelijkheid op te nemen voor wat zij zelf kunnen betekenen.  De fundamentele vraag is dus : geloof jij dat coaching iets voor je kan betekenen ? Alleen dan immers kan het werken.

Vraag een kennismakingsgesprek aan je coach en bespreek je twijfels.

Ik voel weerstand tegen coaching. Is dat normaal ?

Gelukkig zijn steeds meer bedrijven en mensen overtuigd van de voordelen van coaching.  Helaas leeft soms ook nog het idee dat mensen die gecoacht worden op de één of andere manier toch wel incompetent moeten zijn ... en dus kan coaching op vele manieren weerstand inboezemen, en dat is heel normaal.  In dit artikel willen we een aantal van die weerstanden bespreken.  Voel jij nog een andere weerstand ? bespreek die met je coach !

De stap zetten naar coaching vraagt immers moed en durf.

Moed om jezelf in vraag te durven stellen en durf om je blinde vlekken onder ogen te zien.

Moed om verantwoordelijkheid op te nemen en durf om je omgeving te gaan beïnvloeden.

Hieronder bespreken we 10 weerstanden : 

1. soms hebben mensen weerstand tegen coaching, omdat ze bang zijn voor kritiek van anderen, "wat gaan ze van mij denken/zeggen".  Afwijzing is voor niemand leuk, toch kan hbet zoeken naar je ware zelf heel veel geluk brengen.  Bovendien is coaching confidentieel.

2. Soms hebben mensen weerstand tegen coaching, omdat ze bang zijn te verliezen wat ze nu hebben.  Niemand wil graag falen en vaak is ons zelfbeeld gekoppeld aan onze professionele status.  Echter, coaching helpt je juist te zien dat je veel meer 'bent' dan wat je 'hebt'.  En coaching is een reflectieproces.  Na de reflectie op jezelf kun je altijd nog kiezen of je er ook echt iets mee doet of niet.  

3. Soms hebben mensen angst om niet (meer) geliefd te zijn, om afgewesen/verlaten te worden of om niet meer leuk gevonden te worden.  Echter, als je voortdurend maskers draagt, wordt het zowel voor anderen als voor jezelf steeds moeilijker om te weten wie je nu echt bent.  En mensen voelen het als je niet echt bent wie je wil zijn.

4. De weerstand tegen verandering is een grote klassieker : wat gaat die coach met mij doen ? En als ik verander, wat gaat dat met de mensen rondom mij doen? Het is heel normaal om te denken dat een innerlijk veranderingsproces reacties van onze omgeving met zich zal meebrengen.  Soms gebeurt dat ook.  En meestal apprecieert de omgeving de verandering, maar soms gebeurt het dat jouw nieuwe gedrag ook voor hen een spiegel is die vragen oproept.  Neem de commentaren dan niet persoonlijk, mensen willen graag in hun comfortzone blijven, dat is de betekenis van hun reactie.

5. Soms hebben mensen weerstand om naar hun eigen mindere kanten te kijken.  Echter, hoe meer we de schaduwzijde van onze persoonlijkheid onderdrukken, hoe meer we ze proberen te verbergen, hoe meer die naar buiten komt op een onaangename manier.  Coaching kan je juist helpen om je kleine kantjes te omarmen, zodat ze minder invloed hebben in je leven, en minder zichtbaar worden.

6. Soms zijn mensen bang om zichzelf te laten kennen, in het algemeen hebben we soms twijfels om ons helemaal te laten zien zoals we zijn.  We verstoppen onze echte ik continu achter een masker van perfectie, succes, schoonheid, ongenaakbaarheid, expertise, bescheidenheid, pleziermaken, etc.  we zijn onszelf hele dagen aan het bewijzen.  Mensen die geen masker dragen zijn durvers, en in het bedrijfsleven wordt ook dat steeds meer geapprecieerd, zeker door de jongere generaties.  "Authentiek leiderschap" noemen we dat : het gaat over jezelf durven laten zien als mens, en stoppen met het spelen van een rol.  De energie die vrijkomt als je geen masker hoeft te dragen, die is enorm !

7. Soms hebben mensen angst voor misbruik van vertrouwen : wat gaan mensen denken als ik wat opener word ?  Jonge mensen hebben hier kennelijk minder last van.  Zij zeggen wat vaker 'so what ?'.  Echtheid, openheid, eerlijkheid telt.  En trouwens : wat zou het gevolg zijn als mensen soms weten dat je het lastig hebt met iets op het werk of in je privé-leven ? Wat zal er gebeuren als mensen je kleine kantjes kennen ? Steeds meer wordt openheid geapprecieerd, en worden verschillen tussen mensen als een kracht gezien, we zijn immers allemaal uniek.

8. Soms vrezen mensen voor misbruik van vertrouwen door de coach : wat gaat zij doen met alle info die ik deel ? Het simpele antwoord is : niets.  na het coachgesprek ga ik verder met mijn eigen leven, en ik hou zoveel van mensen dat ik al die info heel confidentieel behandel en enkel diep in mijn hart bewaar.  Bovendien geeft de ICF-deontologie ook een garantie op vertrouwelijkheid en oordeelloosheid.

9. Soms zijn mensen bang dat de coaching zoveel effect zal hebben dat zij een ander mens worden.  Laat mij dan eerst antwoorden dat verandering iets is wat hééél geleidelijk gaat.  Ik spreek daarom liever van aanpassingen dan van verandering.  Bovendien is het zo dat wij eigenlijk elke seconde van ons leven iemand anders worden : we verouderen, en 'veranderen' dus sowieso, zowel vanbinnen al vanbuiten.  De vraag is of we evolueren zoals we dat zelf graag willen ?  Door coaching wordt je je meer en meer bewust van wie je echt bent, en ga je ook meer van je potentieel benutten.  Zo laat je los wat je niet langer dient en ga je meer in je kracht staan, zonder anderen te kwetsen.  Bovendien kun je op deze manier ook anderen inspireren om veerkrachtig te zijn en hun volle potentieel te benutten.

10. Soms zijn mensen bang dat de zelfreflectie gaat leiden tot verlies van zelfvertrouwen. Het is waar dat verandering en zelfreflectie onmiskenbaar leidt tot een tijdelijke periode waarin je zelfvertrouwen minder groot is.  Het is een periode waarin je je veel vragen stelt en dus ook twijfel toelaat.  Maar juist omdat je de dingen in vraag stelt, gaat je zelfvertrouwen daarna weer stijgen omdat je beter weet wie je bent en wat je wil.

FAQ rond coaching

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x