Hoe selecteer je een goede coach ?
Hoe selecteer je een goede coach? Een checklist kan helpen ...
Als je samenwerkt met een professionele coach is vertrouwen van groot belang. In mijn eigen coachingstrajecten werk ik zeer intens samen met directies, managers en teams, waardoor de juiste match essentieel is. Vaak gaat het goed, maar soms is een goede ‘klik’ met iemand voelen, niet voldoende. En dan loopt het mis. Zelf werd ik onlangs de pineut door een ongelukkige inschattingsfout.
En toen was er mijn Mailchimp miserie …
Vol enthousiasme en trots verstuurde ik onlangs mijn allereerste mail via Mailchimp naar mijn volledige contactenlijst. Toen een dierbare vriendin me toonde hoe de mail was aangekomen, werd ik miserabel van ontgoocheling. In de mail stonden prenten die er helemaal niet thuishoorden en verschillende stukken tekst stonden schots en scheef. Help!
Juist omdat ik zelf een groentje ben in Mailchimp, was ik op zoek gegaan naar een specialist. Tijdens onze ontmoeting had ik een geweldige ‘klik’ gevoeld. We waren allebei laaiend enthousiast over de Enneagram vragenlijst waarover ik wilde schrijven en we hadden hierover een vurig gesprek gevoerd. In brainstorming was ze een echte krak, maar in Mailchimp bleek ze achteraf toch niet zo’n grote specialist. Hoe had ik deze Mailchimp miserie kunnen voorkomen?
Gouden tip: peil naar de competenties
In plaats van mij te laten (ver)leiden door ons fijn gesprek, had ik beter gepolst naar haar Mailchimp-kennis. Die vraag had ik volledig over het hoofd gezien. Ik besefte achteraf ook dat ik als leek absoluut geen idee had welke vragen ik had moeten stellen om iemands deskundigheid in te schatten. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben zelf verantwoordelijk voor de keuze die ik heb gemaakt. Alleen had ik me moeten baseren op de juiste criteria.
“Plots realiseerde ik me dat ook mensen die een goede coach willen vinden, zich vaak laten verleiden door de ‘klik’ die ze hebben met iemand, maar niet peilen naar de competenties van de coach. En toch is coaching een vak waar expertise en ervaring doorslaggevende factoren zijn. Als coachee is het daarom belangrijk om je vooraf goed te informeren.”
Checklist: tien eigenschappen van een goede coach
Deze case heeft me aan het denken gezet: aan welke eigenschappen kan je een goede coach herkennen? Er bestaan maar liefst tien kenmerken van goede coaches. Onderstaande criteria vormen een goede basis om Mailchimp miserie en andere ongemakken te vermijden wanneer je in zee gaat met een externe coach:
- Ervaring | Zit er een groentje voor jou of iemand met een bewezen trackrecord?
- Expertise | Welke basis- en specialisatie-opleidingen volgde de coach?
- Werkervaring | Op welke werkvloer stond de coach voordat hij of zij begon te coachen?
- Certificatie | Heeft de coach een ICF of EMCC certificaat behaald?
- Referenties | Kan je een referentie nalezen of persoonlijk checken?
- Zelfontplooiing | Hoe schaaft de coach verder aan zijn of haar eigen ontwikkeling?
- Gronding | Kan de coach zich voluit geven en aanwezig zijn tijdens de sessies?
- Werkwijze | Sluit het coachingtraject aan bij je verwachtingen?
- Confrontatievermogen | Is de coach bereid om eerlijke feedback te geven?
- Vertrouwen | Het hoort er toch bij: voel je een veilige klik?
Wat vind jij van deze kenmerken van een goede coach? In welke volgorde zou je ze plaatsen? Als je het graag wat uitgebreider wilt, kan je op mijn website een kennismakingsgesprek-vragenlijst downloaden. Veel succes alvast met het vinden van een goede coach!
Ben je zelf op zoek naar een leiderschapscoach mét ervaring en expertise?
PS Dan kunnen we meteen mijn checklist samen overlopen!
BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ? (deel 2)
Volgend op de blog van een paar weken geleden deel ik hierbij een aantal tips die high performing teams gebruiken om hun meetings resultaatgerichter te maken en waardoor het hele team ook meer geêngageerd aan de meeting deelneemt en daarna de beslissingen in de praktijk brengt .
3 oktober 2022
BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ?
Hoe verlopen de Teammeetings bij u ? Een goede meeting zorgt ervoor dat het team gemotiveerd en geëngageerd wordt/blijft voor de te bereiken doelen. Vandaag deel ik alvast 4 tips om de motivatie en de verbinding in het team te versterken tijdens meetings .
5 september 2022
Over het (waar)maken en volhouden van goede voornemens
Bij de start van een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. En tegen de maand februari zijn we ze vaak al vergeten. Hoe komt het dat goede voornemens zo moeilijk waar te maken zijn ? In deze blog krijg je tips voor het opmaken van je goede voornemens en ook hoe je de kans vergroot dat je er echt mee aan de slag gaat en ze kunt volhouden.
9 tips voor efficient leiderschap tijdens corona en quarantaine
In week 3 van de quarantaine kreeg ik van verschillende klanten en managers de vraag of ik iets kon ontwikkelen rond leiderschap tijdens corona en quarantaine. De eerste vraag was een opleiding ‘leidinggeven op afstand’. Die vraag ben ik gaan onderzoeken en uitbreiden. Want als je ’t mij vraagt, is leidinggeven in crisistijd zoals nu, veel moeilijker dan leidinggeven op afstand. Ik kroop in mijn pen om in deze uitdagende tijden van corona een e-book voor leidinggevenden te schrijven boordevol inzichten en praktische tips.
Over bewuste keuzes maken. En hoe dat bevrijdend werkt, ook in corona-tijden
Ik voelde mij de voorbije dagen erg onrustig en was niet mijn eigen vrolijke zelve. Ik ontdekte dat dat eigenlijk kwam omdat ik niet bewust aan het kiezen was wat ik in deze corona-tijd zou doen. Nu de keuze is gemaakt, gaat het al beter met mij. Benieuwd wat mijn dilemma was ?
19 maart 2020