3 oktober 2022

BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ? (deel 2)

Vorige week postte ik al tips om de teamverbinding te verhogen in teammeetings.  Niet gelezen ? dat kan hier


Uiteraard is teamverbinding belangrijk, maar teammeetings dienen (hopelijk) om meer te bereiken dan dat.  En daarom deel ik in deze blog 4 tips die de resultaatgerichtheid van je teams kunnen verhogen, zodat deelnemers ook meer geëngageerd zijn na de meeting.


  • Woon alleen meetings bij waar het doel en het te bereiken resultaat van de meeting op voorhand worden vermeld en waar de persoon die de vergadering  belegt u kan vertellen waarom uw aanwezigheid belangrijk is en welke waarde u daar kan toevoegen.  Doe dus uiteraard ook hetzelfde als je je eigen team bij elkaar roept.
  • Maak uw vergaderingen resultaatgericht: Begin alle vergaderingen door met uw team de drie belangrijkste resultaten af te spreken die het team tijdens de vergadering moet bereiken, en besteed vervolgens 80% van de tijd aan deze punten, waarbij er sprake is van echte gezamenlijke meerwaardecreatie voor het team.
  • Bekijk elk punt vanuit verschillende stakeholderperspectieven : voorzie een stoel voor de klanten, de aandeelhouders, de werknemers, de toekomstige generaties en vraag deelnemers om elk vanuit één van deze stoelen/perspectieven, te spreken.
  • Verduidelijk de gemaakte afspraken op het einde van de meeting en spreek af hoe ze zullen worden gecommuniceerd aan andere mensen voordat u de vergadering verlaat.  Gebruik zo nodig mini-repetities om de communicatie te oefenen, zodat het discours van de verschillende deelnemers op elkaar is afgestemd.

Met deze tips geraak je al een heel eind op weg als je op een zinvolle manier wil communiceren met je team.  En toch kan ik het niet laten nog een vijfde tip toe te voegen :

  • Hou de meerwaarde van je meetings op het scherp van de snee: de beste teams zijn lerende teams, die hun werking regelmatig evalueren.  Doe dat dus ook met de werking van je meetings : kijk regelmatig wat waardevol is in je vergaderingen en wat niet, en hoe je de meerwaarde ervan voor alle stakeholders zou kunnen verhogen.  Je hoeft hiermee niet te wachten tot een teamdag in het groen, dit kan ook halverwege een vergadering gedaan worden of na elke vergadering gedurende enige tijd.  Maar wees voorzichtig : maak er geen nieuwe saaie gewoonte van!


Ik wens iedereen een jaar met minder meetings en meer toegevoegde waarde in zijn team ! En nu ga ik zelf ook zwijgen en er iets aan doen

BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ? (deel 2)

BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ?

Hoe verlopen de Teammeetings bij u ? Een goede meeting zorgt ervoor dat het team gemotiveerd en geëngageerd wordt/blijft voor de te bereiken doelen. Vandaag deel ik alvast 4 tips om de motivatie en de verbinding in het team te versterken tijdens meetings .

5 september 2022

Lees meer

Over het (waar)maken en volhouden van goede voornemens

Bij de start van een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. En tegen de maand februari zijn we ze vaak al vergeten. Hoe komt het dat goede voornemens zo moeilijk waar te maken zijn ? In deze blog krijg je tips voor het opmaken van je goede voornemens en ook hoe je de kans vergroot dat je er echt mee aan de slag gaat en ze kunt volhouden.

Lees meer

9 tips voor efficient leiderschap tijdens corona en quarantaine

In week 3 van de quarantaine kreeg ik van verschillende klanten en managers de vraag of ik iets kon ontwikkelen rond leiderschap tijdens corona en quarantaine. De eerste vraag was een opleiding ‘leidinggeven op afstand’. Die vraag ben ik gaan onderzoeken en uitbreiden. Want als je ’t mij vraagt, is leidinggeven in crisistijd zoals nu, veel moeilijker dan leidinggeven op afstand. Ik kroop in mijn pen om in deze uitdagende tijden van corona een e-book voor leidinggevenden te schrijven boordevol inzichten en praktische tips.

Lees meer

Over bewuste keuzes maken. En hoe dat bevrijdend werkt, ook in corona-tijden

Ik voelde mij de voorbije dagen erg onrustig en was niet mijn eigen vrolijke zelve. Ik ontdekte dat dat eigenlijk kwam omdat ik niet bewust aan het kiezen was wat ik in deze corona-tijd zou doen. Nu de keuze is gemaakt, gaat het al beter met mij. Benieuwd wat mijn dilemma was ?

19 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x