5 september 2022

BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ?

Het schooljaar is van start gegaan, en niet alle leerlingen zijn daar even enthousiast over … en voor de meeste mensen is september ook de maand waarin de gewoonlijke drukte herneemt na een iets rustigere zomer.  En de meetings zijn dan ook helemaal terug van weggeweest.

Hoe verlopen de meetings bij u ? Zijn dat boeiende bijeenkomsten, waar je iets leert van je collega’s, waar ruimte is voor échte dialoog en waar belangrijke knopen worden doorgehakt ? Of zijn dat vervelende one man shows met een boodschap die ook gewoon in een e-mail had kunnen meegegeven worden ? Valt de helft van de deelnemers in slaap en gaat de andere helft aan het scrollen op zijn gsm ?

Als teamcoach begeleid ik op dit moment een team dat zijn meetings onder de loupe wil nemen.  En dat leek mij een interessant thema voor wel meer lezers van deze blog. 

Een goede meeting zorgt ervoor dat het team gemotiveerd en geëngageerd wordt/blijft voor de te bereiken doelen.

Vandaag deel ik alvast 4 tips om de motivatie en de verbinding in het team te versterken tijdens meetings :


  • Maak een onderscheid tussen drie verschillende soorten activiteiten: informatie delen, creatieve dialoog en besluitvorming.  Probeer de tijd die wordt besteed aan creatieve dialoog te maximaliseren, waarbij het team met collectief gegenereerde ideeën moet komen die beter zijn dan wat een individu zelf had kunnen bedenken, en zo het teameffect van 1+1=3 waar te maken.
  • Maak korte metten met lange agenda’s : schrap alle punten waarbij slechts een paar of enkele leden van het team betrokken zijn en waar zij hun eigen sub-vergadering kunnen over houden.  Verwijder het delen van informatie dat evengoed kan gebeuren via e-mail of andere vormen van conversatie. Houd alleen die punten over die de actieve betrokkenheid van het hele team nodig hebben.  Dit gaat er ook voor zorgen dat je team met zijn hele hoofd en hart bij de meeting is.
  • Maak gebruik van check-ins en check-outs: betrek iedereen aan het begin van een vergadering op persoonlijk niveau en laat iedereen aan het eind van de vergadering vertellen  wat hij of zij heeft meegenomen uit de meeting en waartoe hij zich geëngageerd heeft.
  • Verduidelijking van de ingebrachte agendapunten : laat iedereen die een agendapunt inbrengt verduidelijken waarom het is ingebracht, wat het gewenste resultaat en de toegevoegde waarde voor het team is, wat het verband is met andere agendapunten en wat de volgende stap in het proces is.


Als september het nieuwe januari is dan is het nu tijd voor goede voornemens, dus wat als je deze in de praktijk zou brengen ? hou mij op de hoogte van hoe het loopt, en volgende keer deel ik tips om de resultaatgerichtheid en het engagement in je meetings te verhogen.  Tot dan !



PS ik haalde mijn mosterd bij Peter Hawkins ‘Leadership team coaching’


BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ?

Hoe selecteer je een goede coach ?

Als je samenwerkt met een professionele coach is vertrouwen van groot belang. In mijn eigen coachingstrajecten werk ik zeer intens samen met directies, managers en teams, waardoor de juiste match essentieel is. Vaak gaat het goed, maar soms is een goede ‘klik’ met iemand voelen, niet voldoende. En dan loopt het mis. Zelf werd ik onlangs de pineut door een ongelukkige inschattingsfout.

Lees meer

BACK TO SCHOOL, BACK TO BUSINESS, OOK BACK TO BORING MEETINGS ? (deel 2)

Volgend op de blog van een paar weken geleden deel ik hierbij een aantal tips die high performing teams gebruiken om hun meetings resultaatgerichter te maken en waardoor het hele team ook meer geêngageerd aan de meeting deelneemt en daarna de beslissingen in de praktijk brengt .

3 oktober 2022

Lees meer

Over het (waar)maken en volhouden van goede voornemens

Bij de start van een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. En tegen de maand februari zijn we ze vaak al vergeten. Hoe komt het dat goede voornemens zo moeilijk waar te maken zijn ? In deze blog krijg je tips voor het opmaken van je goede voornemens en ook hoe je de kans vergroot dat je er echt mee aan de slag gaat en ze kunt volhouden.

Lees meer

9 tips voor efficient leiderschap tijdens corona en quarantaine

In week 3 van de quarantaine kreeg ik van verschillende klanten en managers de vraag of ik iets kon ontwikkelen rond leiderschap tijdens corona en quarantaine. De eerste vraag was een opleiding ‘leidinggeven op afstand’. Die vraag ben ik gaan onderzoeken en uitbreiden. Want als je ’t mij vraagt, is leidinggeven in crisistijd zoals nu, veel moeilijker dan leidinggeven op afstand. Ik kroop in mijn pen om in deze uitdagende tijden van corona een e-book voor leidinggevenden te schrijven boordevol inzichten en praktische tips.

Lees meer

Over bewuste keuzes maken. En hoe dat bevrijdend werkt, ook in corona-tijden

Ik voelde mij de voorbije dagen erg onrustig en was niet mijn eigen vrolijke zelve. Ik ontdekte dat dat eigenlijk kwam omdat ik niet bewust aan het kiezen was wat ik in deze corona-tijd zou doen. Nu de keuze is gemaakt, gaat het al beter met mij. Benieuwd wat mijn dilemma was ?

19 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x